Közösséget teremtett a főzőverseny a gyomaendrődi strandon

Csaknem 90 bográcsban rotyogott az étel szombaton Gyomaendrődön a Főzzünk, együnk, fürödjünk együtt! elnevezésű programon a Liget Fürdőben.

A gulyáskirály most vadat sütött, a többszörös országos halászlébajnok zsűrizett. A rendezvényen megerősítettek testvérvárosi kapcsolatokat is.

Hogy kerül Túró a bográcshoz? Ezt is sikerült megfejteni a cégek és családok szombati, gyomaendrődi főzőversenyén. A szarvasi Cakompakk csapat kapitánya volt a Túró feliratú pólóban főző férfi, aki a becsületes nevét nem, de az ételük lényegét elárulta.

– Régi szarvasi szakácskönyvből néztük ki az ételt – magyarázta. – A birkapörköltet behabartuk liszttel, tejföllel, majd a reszelt burgonyából, tojásból, lisztből, hagymából készült lapcsánkába töltöttük. Mindezek előtt viszont töltöttünk egyet a poharunkba.

A jókedv és a finom házipálinka nem hiányzott egyik asztalról sem, a legtöbb csapattal a gyomaendrődi Németh Nyílászáró Gyártó és Forgalmazó Kft., valamint a Hőtechnikai és Gépipari Kft. (Hőterm) képviseltette magát.

– Víz van bőven a fürdő medencéiben, mi maradunk a kisüstinél – mondta Winkler János, a Hőterm ügyvezető igazgatja. Vass Ignác fürdőigazgató azért hozzátette, a víz sem akármilyen a strandon. Nemcsak hidrogénkarbonátos, hanem magas a fluorid- és jódtartalma is, ugyanakkor gázmentes.

A szakmai okfejtést végighallgatta dr. Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke is, aki minden asztalhoz ellátogatott.

– Németh Dezsőnek és Vass Ignácnak volt az ötlete tavaly a rendezvény, örömmel álltam mellé fővédnökként is, mert remek közösségteremtő esemény – hangsúlyozta az alelnök. – Népszerűsíthetjük a fürdőt, Gyomaendrőd vizeit, a Körösöket, a 16 holtágat. Emellett a gasztronómiai értékeket is felvonultatják a csapatok.

Dr. Latorcai János elmondta, Békésen született, de aztán 23 éves koráig Gyomaendrődön élt, az itteni káposztáslepény és birkapörkölt ízeit sehol máshol nem találta. Közben szemből Béresné Szűcs Irén egy kis hurkát, kolbászt hozott kóstolóba, az Országgyűlés alelnöke gyorsan hozzátette, a kolbászt majdnem kifelejtette a kedvencei közül.

A gyomaendrődi Oskó Sándoréknál a vadak vitték a prímet, melyek elékészítésében oroszlánrészt vállalt ifjabb Oskó Sándor és testvére, Tímea is.

– Ilyen gyerekek mellett én nyugodtan ülhetek nyakkendőben a terített asztalnál, és csak azt kell kérdeznem a vendégektől: fehéret vagy vöröset? – mondta az édesapa. Ifjabb Oskó Sándor már többször bizonyította főzőtudását, sokszor nyerte meg a megyei vadhúsfőzőversenyt, Magyarország örökös gulyáskirályának választották, de többször nyert halászléfőző-versenyt is. Miként a most a zsűriben helyet foglaló, szintén gyomaendrődi Kovács László is.

A nyugdíjas ácsmester szerint a vizek városában nagyon sokan készítenek finom halételeket, ő bizonyára azért többszörös országos bajnok, mert mindig jó zsűrit fogott ki.

A gyomaendrődi rendezvény keretében megerősítettek testvérvárosi megállapodásokat is. Várfi András, Gyomaendrőd polgármester elmondta, az erdélyi Nagyenyeddel 20, a németországi Schönekkel 10 éve ápolnak kiváló kapcsolatokat.

Közösséget teremtett a főzőverseny a gyomaendrődi strandon